Rollagers met behuizingsonderdelen gemaakt via 3D-printing. Onze lichtgewicht lagers maken een aanzienlijke gewichts-, energie- en ruimtebesparing mogelijk. Het Franke-principe van ingelegde draadbanen zorgt ervoor dat stijfheid en maximale precisie toch behouden blijven - over de hele levensduur. Het garandeert ook een optimale aanpassing aan uw toepassing.
Innovatie in lichtgewicht lagers
Er zijn verschillende manieren om 3D-geprinte kogellagers te realiseren. Hier zijn twee veelgebruikte methoden:
- assemblage van geprinte componenten: Bij deze methode worden de afzonderlijke onderdelen van het kogellager, zoals de binnenring, de buitenring en de kogels, afzonderlijk geprint en vervolgens samengevoegd. De binnenring en buitenring kunnen bijvoorbeeld worden geprint met een passende pasvorm om wrijvingsarme rotatie mogelijk te maken. De kogels kunnen ook apart worden geprint en vervolgens in de geprinte binnen- en buitenring worden geplaatst.
- geprinte kogellagers met geïntegreerde kogels: Bij deze methode worden de kogels rechtstreeks in de geprinte kogellagerkooi geïntegreerd. De kooi is ontworpen om de kogels vast te houden en een wrijvingsarme beweging mogelijk te maken. De kooistructuur en de geometrie van de kogels zijn overeenkomstig ontworpen om een soepele rotatie te garanderen.
Het is belangrijk op te merken dat 3D-geprinte kogellagers meestal niet kunnen concurreren met conventioneel vervaardigde kogellagers op het gebied van precisie, belastbaarheid en duurzaamheid. 3D-printprocessen hebben vaak beperkingen op het vlak van oppervlakteafwerking, maatnauwkeurigheid en materiaalsterkte, wat een negatieve invloed kan hebben op de prestaties van het kogellager.
Bovendien vereist de productie van 3D-geprinte kogellagers gespecialiseerde kennis en ervaring in ontwerp en het 3D-printproces. Het is belangrijk om rekening te houden met de belastingen en vereisten van de toepassing en om geschikte materialen voor 3D printen te selecteren die voldoende sterkte en slijtvastheid bieden.
In het algemeen is de 3D printtechnologie nog niet ver genoeg gevorderd om kogellagers te leveren met dezelfde prestaties als conventioneel vervaardigde kogellagers. Conventionele kogellagers worden daarom nog steeds gebruikt in de meeste industriële toepassingen. 3D-printen wordt echter ook gebruikt in andere domeinen van werktuigbouwkunde en prototypeontwikkeling.